Specijalno pakovanje

Specijalni transportni drveni kontejneri kao i zaštitna i termo folija

Specijalni transportni drveni kontejneri

Drveni sanduci (eng. crate) se namenski prave po meri za specijalne transporte. Najčešće se radi o mašinama i uređajima velikih dimenzija. Sanduk ima samonoseću strukturu sa ili bez obloge. U engleskom jeziku postoji razlika između drvenog sanduka (eng. crate) i kutije (eng. box). Sanduk ima konstrukciju takvu da se proizvod može videti kroz prostore između drvenih elemenata. U našem jeziku transportni sanduk se najpribližnije može opisati kao gajba za voće i povrće, prilagođena velikim tertima, velike čvrstoće i nosivosti, sa poklopcem. U praksi vrlo često dolazi do poistovećivanja termina sanduk i kutija.

Važno je napomenuti

Drveni sanduci i kutije nisu isto. Ako se obloga drvenog kontejnera može skinuti, a da pri tome noseća struktura ostane nepromenjena, takav drveni kontejner se može nazvati sandukom. Ako skidanje obloga drvenog kontejnera rezultira time da nema načina da se pričvrste drveni elementi po ivicama kontejnera, onda se takav kontejner može nazvati kutijom. Čvrstoća drvene transportne kutije se meri težinom koju može da podnese pre nego što se namontiraju obloge (poklopac, bočne i prednje strane). “Skije” na postolju su uglavnom prilagođeni viljuškarima za podizanje tereta. Perfomanse transportne kutije veoma zavise od dizajna, vrste drveta / materijala, vrste pričvršćivača (ekseri, itd.), proizvođača, itd.

Drvene kutije za transport

 Drvene kutije za transport se najčešće prave od punog drveta ili pločastih materijala (šper ploča, panel ploča / blažujka, osb ploče, mdf). Drvene kutije se najčešće koriste za teške tovare, kada su dimenzije tovara velike, kada je potrebno dugotrajno skladištenje, kada su otpornost na pritisak, čvrstoća i krutost ambalaže od ključne važnosti.

IBC Kontejneri

Koriste za transport i pakovanje vode, mleka, sokova, ulja, biljnih ekstrakata, aditiva, tečnih đubriva, kiselina i baza, glukoze, saharoze, biodizela, otpadnih ulja itd. IBC kontejneri (eng. Intermediate Bulk Container) su standardizovani prenosni, plastični rezervoari. Postavljeni su na odgovarajuću drvenu ili plastičnu paletu i obloženi rešetkom. Specijalni zaptivači omogućavaju upotrebu u različitim oblastima primene. Često koriste u područjima koja nemaju uredno snabdevanje vodom, kao i za navodnjavanje kap-po-kap. Napravljeni su od polietilena visoke gustine. Pogodni su za skladištenje jer mogu da se stavljaju jedan na drugi. Svi IBC kontejneri imaju metalni okvir i slavinu.

Ponuda IBC kontejnera

U ponudi imamo standardne IBC kontejnere 600, 800 i 1000 litara, ali i specijalne IBC kontejnere. Dimenzije IBC kontejnera od 1.000 litara su: 120 cm dužina, 100 cm širina i 120 cm visina. Težina IBC kontejnera je oko 55 kg/kom na standardnoj drvenoj paleti.

UN broj je fabrički utisnut na limenoj deklaracijskoj ploči IBC kontejnera, ili je na nju zalepljen.

Zaštitna termo (termoskupljajuća) folija (eng. Shrink Wrap Foil)

Zaštitna termo (termoskupljajuća) folija (eng. Shrink Wrap Foil) je jedna od najčešće korišćenih folija u svetu pakovanja i transporta. Proizvodi se od ekstrudiranog polietilena niske gustine. Debljinu korišćene folije određuje vrsta robe koja se pakuje (nije ista za industrijske mašine ili pakovanja mineralne vode za maloprodaje). Kada na termoskupljajuću foliju delujemo toplotom, ona se smanjuje i prilagođava robi preko koje je postavljena.

Zaštitna termo folija (eng. Shrink Wrap Foil)

Zaštitna termo folija koju imamo u ponudi primenjuje se u marinama, u suvim marinama i na moru, u građevinarstvu, industriji i transportu. Štiti od vremenskih nepogoda, atmosferskih promena, prljanja, manjih oštećenja, udara vetrova do 150km/h, kiselih kiša, UV zračenja, itd.

Klima Folija

Klima-folija (eng. Vacuum Clima Foil) je prilagodljiva vakuumska folija čija je funkcija da zaštiti robu od spoljašnjih faktora (vlaga, prašina, sunce, kiša, itd.) praveći fizičku barijeru, odnosno izolujući robu. Veoma je fleksibilna, izdržljiva, vodootporna, ne raspada se, otporna na insekte, ideala na sve vrste transporta. Hemijski je neutralnog sastava pa ne utiče na robu koju štiti.

Postavite pitanje

Postavite nam pitanje?

Orgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.